a)Ulusal kalkınma strateji ve politikaları ile idarenin orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarına uygun olarak, toprak ve su kaynaklarının verimli kullanılmasını, korunmasını, geliştirilmesini sağlamak, çiftçilerin hizmetine götürmek.
b)Yağışların ve sel sularının zararlarını önleyici ve depolayıcı tarım arazileri için sulama suyu ve hayvanlar için içme suyu teminine yönelik gölet ve diğer tesislerin etüt planlama ve proje raporlarını hazırlamak veya hazırlatmak, tasdik edilmiş projelerin yatırım programları çerçevesinde uygulamasını yapmak ve yaptırmak.
c)Ekonomik üretime imkan vermeyecek derecede parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş tarım arazilerinin teknik, ekonomik ve işletme imkanları ölçüsünde toplulaştırmasına yönelik olarak etüt planlama ve proje raporlarını hazırlamak, tasdik edilmiş projelerin yatırım programları çerçevesinde uygulatmak ve uygulanmasını sağlamak.
ç)Sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 litreye kadar olan yüzey suları üzerinde tesis kurmak (Saniyedeki sarfiyatı 500 litreden fazla olan sular üzerinde yapılacak tesisler için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün muvafakati gerekir) amacı ile etüt ve projelerini hazırlamak veya hazırlatmak, tasdik edilmiş projelerin yatırım programları çerçevesinde uygulamasını yapmak ve yaptırmak.
d)Yeraltı sularından yararlanarak sulama yapmak için YAS sulama suyu temini etüt planlama ve proje raporlarını hazırlamak, tasdik edilmiş projelerin yatırım programları çerçevesinde uygulatmak ve uygulanmasını sağlamak.
e)Toprak erozyonunu önleyici, giderici ve azaltıcı, toprak ve su dengesinin kurulması ve korunmasını sağlayıcı toprak muhafaza tedbirleri ve tarım arazilerinde drenaj yapmak amacı ile etüt ve projelerini hazırlamak veya hazırlatmak, tasdik edilmiş projelerin yatırım programları çerçevesinde uygulamasını yapmak ve yaptırmak.
f)Toprak ve su kaynakları ile ilgili olmak kaydıyla kontrollü Zirai Kredi için teknik yardım projeleri hazırlamak ve hazırlatmak, uygulama ve denetimini sağlamak.
g)Tarım arazilerinin doğru kullanımı konusunda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak. ğ)Güneş, rüzgar ve diğer enerji kaynaklarından yararlanılarak sulama tesisleri yapmak ve yaptırmak.
ğ)Köylerde yürütülen tarımsal amaçlı çalışmaların envanter bilgilerini hazırlamak, güncellemek ve ilgili kurumlara bildirmek.
h)Sorumluluk alanına giren konularda KÖYDES iş ve işlemlerini yürütmek.
ı)Tarımsal sulama kullanım izin belgesi vermek.
i)Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında yapılan toplantılara katılım sağlamak ve idare adına görüş bildirmek.
j)Mevcut tesislerin bakım, onarım ve ıslah çalışmalarını yapmak, gerektiğinde tesisleri geliştirmek için her türlü tedbiri almak..
k)Benzer görev yapan diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli çalışma yapmak.
l)Geçmiş yıllarda idaremizce yapılan veya yaptırılan tesislerin çevrelerinin bozulmaması için kirlilik önleyici tedbirleri almak üzere, bu konuda benzer görev yapan kuruluşlarla koordineli çalışmalar yapmak.
m)Köylerde yürütülen çalışmaların envanter bilgilerini hazırlamak, güncellemek ve ilgili kurumlara bildirmek.
n)İlimiz genelindeki kiralamaya konu ticari kaynak sularının debilerinin tespiti, koordinat bilgilerinin toplanması ve haritalandırma çalışmalarını yapmak.
o)Çevrenin korunması ile ilgili halkı bilinçlendirmek, projeler üretmek ve uygulamak.
ö)Ağaçlandırma faaliyetleri yürütmek.
p) Birim Ortak Görevleri bölümünde yer alan iş ve işlemleri yapmak
r) Vali veya Genel Sekreterin vereceği diğer iş ve işlemleri yapmak.